19 januari 2020: Opvallende cijfers uit Amerika.

Waarom met Matching Capital investeren in Detroit?

Als Matching Capital financieren we graag projecten met een gezond huurrendement. Een uitdaging is dat de huizenprijzen de laatste jaren sterk gestegen zijn. Het is als woningbelegger moeilijk om een aantrekkelijk huurrendement te maken. Daardoor is het niet altijd mogelijk om 6 tot 7% rente te bieden. Verhuur aan expats en studenten biedt nog wel ruimte voor een hoog rendement. En het kan in het buitenland, mits met kennis van zaken en professioneel beheer, zoals in Detroit.

USA cities rent increase 2019

Hoe staat het met Detroit?

Enkele tientallen investeerders zijn via Matching Capital betrokken bij verhuurde woningen en bij een transformatie-project in Detroit. Op dinsdag 14 januari hebben wij een update gegeven via de webuitzending met Tom Lassing. Tom heeft inmiddels een behoorlijke portefeuille woningen opgebouwd. Het project waarbij een kantoor wordt omgebouwd naar appartementen zal binnen 2-3 maanden gereed zijn. Het is interessant om de markt te blijven volgen.

De huizenprijzen en de huren zijn gestegen.

Wat wij echter niet hadden verwacht, is dat Detroit de lijst aanvoert van Amerikaanse steden. Zie kaart en bijbehorende tabel. Detroit voert niet de lijst van de grootste werkloosheid of de diepste crisis, maar de lijst van de grootste percentuele huurstijging. De prijzen van de huizen stijgen navenant. De stijgende lijn is een stevig fundament onder de investering. Immers, hoe meer huurinkomsten, hoe beter.

Nieuwe ronde

Tom zoekt met hulp van de lokale contacten naar nieuwe kansen. Onderhandse “deals” om zoveel mogelijk voor een lage aankoopsom te kunnen blijven starten. En dus een goed huurrendement te blijven maken. Waardoor er genoeg ruimte is (en blijft) voor een hoge rente aan de deelnemende investeerders. 

Het voornemen is een nieuwe ronde in het voorjaar. Het transformatieproject zal eerst worden afgerond, de gerealiseerde appartementen zullen worden verhuurd.